Craniosacraal Lichaam

Craniosacraal Lichaam is een craniosacraal opleiding die voor iedereen toegankelijk is, waarbij je craniosacraal technieken op het lichaam leert beoefenen en invoelen.

In het lichaam bevindt zich het craniosacrale systeem, wat van de hersenbotjes (cranium) tot aan het heiligbeen (sacrum) loopt. Binnenin bevinden zich vliezen en een vloeistof die de hersenen en het zenuwstelsel omgeven. Door middel van zachte technieken met de handen kunnen we dit craniosacrale systeem in het lichaam leren voelen en in balans brengen. Daarbij werken we ook met de natuurlijke ritmische bewegingen die in het craniosacraal systeem, alsook de rest van het lichaam, voelbaar zijn. 

Naast het craniosacraal-systeem werken we ook met de weefsels en vloeistoffen van het hele lichaam. In een craniosacrale sessie kunnen we de spanningen in de weefsels helpen vrijmaken, zodat de levensstroom weer vrij aanwezig kan zijn en kan stromen.

Verder leer je – naast het beoefenen van de craniosacrale technieken – ook de meridianen voelen, waarbij de overeenkomsten van het craniosacraal systeem met de meridianen wordt bekeken. Het is mogelijk om craniosacraal en meridiaan technieken tijdens een craniosacrale sessie te combineren. Dit geeft als craniosacraal behandelaar meer mogelijkheden in het werken met een cliënt tijdens een sessie.

De workshops in deze opleiding bestaan voor het grootste deel uit het praktisch beoefenen van craniosacrale technieken, waarbij de theorie aansluit op de oefeningen. 

In deze eenjarige opleiding zijn er vier workshops van drie dagen, namelijk:

  • Basisworkshop
  • Vervolgworkshop: Natuurlijke ritmes en bindweefsel
  • Specialisatie: Gezicht en zintuigen
  • Specialisatie: Hoofd en zenuwstelsel

Deze workshops worden afgerond met een tweedaagse workshop behandelen. Na het afronden van de opleiding ontvang je een diploma craniosacraal behandelaar. Het is ook mogelijk om een of meerdere workshops op zichzelf staand te volgen, waarbij de Basisworkshop en Natuurlijke ritmes en bindweefsel workshop een voorwaarde zijn om aan de Specialisatieworkshops deel te kunnen nemen.

De lestijden voor elke workshop zijn van 10:00 tot 17:00 uur. Iedere workshop bestaat voor het grootste deel uit praktijk, de theorie is in de workshop geïntegreerd en sluit aan op de praktijkoefeningen. Bij elke workshop is een syllabus inbegrepen, met inhoudelijke informatie en een beschrijving van de craniosacraal technieken met bijbehorende foto’s.

Craniosacraal Lichaam Basisworkshop

In de Craniosacraal Lichaam Basisworkshop leer je de basistechnieken van Craniosacraal Lichaam. Je leert werken met de hersenbotjes, het sacrum, de natuurlijke ritmische bewegingen en de verschillende horizontale diafragma’s (zoals het bekkengebied) van het lichaam.

Het beoefenen van de technieken zal worden gecombineerd met uitleg over de werking van craniosacraal therapie, het craniosacrale systeem, de aanmaak van het cerebrospinale vloeistof, het bindweefsel en de horizontale diafragma’s.

Bovendien leer je hoe je de meridianen kunt harmoniseren. Deze toevoeging geeft je de mogelijkheid om craniosacraal en meridiaan technieken te combineren in een craniosacraal behandeling. 

Met de technieken die in deze workshop aan bod komen ben je in staat om een volledige ontspannende craniosacraal behandeling te geven.

Craniosacraal Lichaam Vervolgworkshop: Natuurlijke ritmes en bindweefsel

In de Craniosacraal Vervolgworkshop: Natuurlijke ritmes en bindweefsel gaan we verder kijken hoe de natuurlijke ritmische bewegingen tot uiting komen in de hersenbotjes en het sacrum. Verder gaan we met het verticale hersenvlies (falx cerebri en cerebelli) werken en zien hoe deze onderdeel uitmaakt van het membraan systeem in de hersenen. In deze workshop zullen we de diverse manieren waarop het cerebrospinale vloeistof wordt afgevoerd bekijken.

Het craniosacraal systeem is via het bindweefsel en de vloeistoffen verbonden met de rest van het lichaam. In de weefsels kunnen fysieke en emotionele spanningen aanwezig zijn. In deze workshop leer je craniosacraal technieken om spanningen in het bindweefsel te helpen vrijmaken en daarmee de levensstroom te laten stromen. 

In deze workshop leer je ook de vier dieper gelegen wondermeridianen (Chong, Ren, Du en Dai) harmoniseren. We zullen de overeenkomst van deze wondermeridianen met het craniosacraal systeem en de horizontale diafragma’s bespreken. Het werken met de wondermeridianen kan gecombineerd worden met de craniosacraal technieken.

Vrijdag 2, 16 en 23 februari 2024 (3 dagen)

Nederland: Total Health Academy (Draaibrug 4 in Houten)

Craniosacraal Lichaam Specialisatieworkshop: Gezicht en zintuigen

In de Craniosacraal Specialisatieworkshop: Gezicht en zintuigen beoefenen we technieken voor het werken met de botten, spiertjes en zenuwen in het aangezicht. Ook gaan we de zintuigen behandelen, waaronder de neus, ogen, oren en het evenwichtsorgaan. We zullen zien hoe de hersenen via de craniale zenuwen verbonden zijn met het gezicht en de zintuigen. De craniale zenuwen zullen in deze workshop ook aan bod komen, met oefeningen om deze te behandelen.  

Deze workshop zal gehouden worden in 2024, data volgen binnenkort

Craniosacraal Lichaam Specialisatieworkshop: Hoofd en zenuwstelsel

In de Craniosacraal Specialisatieworkshop: Hoofd en zenuwstelsel gaan we technieken beoefenen voor de hersenen, inclusief de kliertjes die onderdeel maken van het hormoonstelsel en de amygdala’s die betrokken zijn bij emoties. We zullen daarbij ook het belang van de ligging van de ventrikels zien voor de werking van de hersenen en het hele craniosacrale systeem. Verder gaan we kijken naar de vorming van het centrale zenuwstelsel (inclusief de hersenen) tijdens de embryonale ontwikkeling. De drie middenlijnen en hun ontstaan tijdens de embryonale ontwikkeling zullen ook aan bod komen. Nervus vagus (craniale zenuw X) zal in deze workshop ook uitgebreider worden besproken. Tevens gaan we kijken naar het perifere zenuwstelsel en een aantal perifere zenuwen die bij mensen aangedaan kunnen zijn behandelen.

Data voor deze workshop volgen 

Scroll naar boven